Mat och hälsa

Mat har en otroligt stor inverkan på vår hälsa. Mer och mer forskning inom området visar på kopplingar mellan olika sjukdomar och den kost vi äter. Och det bästa av allt är att många går att förebygga genom att vi äter “rätt” mat. Du kan minska risken för flera sjukdomar genom att ändra din kost. Sedan finns det de som har genetiska förutsättningar som gör att de ändå får dessa sjukdomar men mycket kan göras med kost. 

Det finns dock en del som går isär och säger att en viss mat inte är bra för oss medan en annan säger att den visst är det. Här får man helt enkelt välja vad man vill tro på. Läs på och ät det du känner att du mår bra av. De allra flesta kan känna av om maten de äter gör att kroppen och knoppen mår bra eller inte. Något enkelt att ha i åtanke är att äta allt med måtta och inte överdriva konsumtion av något. 

Vill man ha en riktigt bra all-in one solution har fuel your preparation sverige en riktigt bra lösning för att få i sig bra näring som håller över lång tid. 

En sak kan alla däremot enas om och det är att grönsaker är viktigt för oss och att vi bör äta mer av denna matgrupp. Grönsaker har lite kalorier men mycket viktiga vitaminer och mineraler i sig. Dessa förbättrar din hälsa. Alla är inte vana vid att laga mat med mycket grönsaker och för att få inspiration kan man besöka restauranger som är bra på att laga mat med mycket grönt. På så sätt kan man hitta nya grönsaker som man inte innan testat men som kanske visar sig vara en ny favorit. 

Idag finns det restauranger som inriktar sig på olika hälsofördelar. Här kan du få inspiration till hur du kan laga din egen hälsosamma kost hemma. Men hur börjar man då att äta mer hälsosamt? Vad är det jag behöver äta mer eller mindre av? Hur mår min kropp egentligen? Det kan vara svårt att veta då det inte alltid visar sig direkt att något är dåligt för din kropp. Du kan tex ligga lågt på en del vitaminer och mineraler utan att det märks nämnvärt till en början. 

En bra start kan vara att se hur du ligger till med hälsan idag. För att få en helhetsbild av sin hälsa är det enklaste och mest prisvärda sättet att göra en hälsokontroll med blodprov i Göteborg, Stockholm och många fler städer runt om i landet. Du får då en koll på hur dina värden ser ut. Bland annat hur ditt kolesterol, vitaminer och mineraler och mycket mer. Utifrån detta kan du sedan se om det finns något du bör tänka på i din kostplanering för att förbättra din egen hälsa. Testet kan visa att du ligger i någon riskzon för exempelvis högt kolesterol eller diabetes och då kan du redan nu ändra din kost för att minska risken att du får detta i framtiden.